«Bær rytmen og den vil bære deg»

 

«Nå må du ikke sitte her å få dårlig samvittighet fordi du ikke ber en time. I blant bruker jeg bare sju minutter. Det hender for meg som med alle andre mennesker, at det kommer sånne vemmelige og ekle dager. Slimete ekle dager. Da går jeg inn på kontoret i allefall jeg. Også sier jeg: «Gode Gud i himmelen, jeg orker ikke be. Amen.» Også går jeg ut. Men hvorfor står jeg der da? Det er for å holde rytmen. Det er veldig viktig.»

Dette er hentet ut av en tale fra Edin Løvås, forkynner og reteratleder i Norge over en lang periode. Dette er noe vi erfarer har blitt veldig aktualisert i disse koronatider.

En av veiviserne til Strand huskirker er «Fundament» hvor vi har tatt utgangspunkt i  Apostelgjerningene 2,42 som har vært helt sentralt for oss helt fra starten av:

«De holdt seg trofast til apostlenes lære og fellesskapet, til brødsbrytelsen og bønnene.»

Med å kalle dette fundament mener vi at dette ligger helt i bunn av det å være disipler. Vi ser hvor sentralt dette var for de første disiplene og hvor sentralt det har vært i kirkehistorien. Det at de «holdt seg trofast til» det betyr også at det var noe de gjorde regelmessig, på engelsk oversettes det gjerne «to attend constantly».

Enda dette er grunnleggende, viktig og for de fleste oppleves som godt når en er inne i rytmen, er det også mange som erfarer det som vanskelig å både komme inn i en god rytme og holde på den. Men vi ønsker å nå løfte dette opp for å oppmuntre til å «…vokse i nåden og i kjennskap til vår Herre og frelser Jesus Kristus» som det står i 2. Peter 3.17.

Derfor ønsker vi å komme med et par tips som er gode å få med seg på veien for å skape og holde på en god rytme. Å få en rytme er ikke et mål i seg selv, men som en hjelp til gjøre at vi blir bedre kjent med Jesus og det han har for oss. Enda det finnes mange måter å gjøre dette på vil vi her fokusere på bønn og bibel som alle oss kan gjøre uavhengig av hvor vi er.

  1. Lag en plan:

Enda vi er forskjellige og det finnes noen dette med rutiner passer bedre for enn andre finnes det ingen snarvei. Det sies at en trenger å gjøre det samme i 30-40 dager før det blir en rutine. Sett deg gjerne en konkret plan for når du vil gjøre det på dagen og hvor lenge du skal gjøre det.

  1. Sett deg et oppnåelig mål:

Her er vi også forskjellige. Det er bedre å finne en rytme og rutine som er oppnåelig og du kan holde lenge enn å begynne storslått men avslutte fort. Om det er bønn, bibel eller noe annet så er det bedre å starte med 5 minutter og utvide enn 60 minutter og ofte ende med dårlig samvittighet.

  1. Finn ditt «språk»

Hvordan blir du best kjent med Jesus? For noen er det å sitte stille for seg selv. For andre er det å gå eller jogge en tur mens en samtaler med Jesus, jobbe i hagen, gå på fisketur eller lignende. For andre igjen er det mer naturlig å lese mye i bibelen. Prøv å feil litt å se hva som din naturlige måte å bli bedre kjent med Jesus på.

  1. Få noen til å ansvarliggjøre deg / hjelpe deg:

Vi er gitt hverandre av en grunn. Ved å si ut til noen i radargruppen, huskirken eller en god venn hva plan en har og be om å bli fulgt opp vil dette hjelpe mye både i å skape en god rutine og opprettholde den.

  1. Tør å prøve og feile:

Igjen, hele poenget er å finne en rytme som hjelper deg i det å være en disippel. Derfor er det bra å både kjenne etter og gjerne snakke med andre om hva det skaper i deg. Dersom det bare skaper mismot, dårlig samvittighet og ikke hjelper deg så er det viktig å prøve seg litt frem til en finner noe som fungerer. Et godt tips her kan være å ta en liten pause fra en rutine man har hatt en periode. Om man kjenner at men savner rutinen er det bra. Om man føler det som en lettelse så kan det være lurt å gjøre noen endringer.

 

Dette er ikke en 1-2-3 oppskrift så fikser du det, men det er innspill som forhåpentligvis kan hjelpe deg på veien som disippel av Jesus.

Som ørkenfedrene sa:

«Bær rytmen og den vil bære deg»